Målbeskrivningar
Curriculum – Internmedicin
Detta dokument har utarbetats av en arbetsgrupp dels från SIM:s styrelse och dels med extern kompetens. Målbeskrivningen publicerades 1/2 2023.
Syftet med detta dokument är att komplettera och förtydliga Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkares specialiseringstjänstgöring (SOSFS 2015:8 resp HSLF-FS 2021:8) med våra tolkningar kring måluppfyllelse. Detta curriculum är tänkt som ett komplement till Socialstyrelsens målbeskrivning och för att få full förståelse och kunna tolka SIM:s rekommendationer bör man läsa båda dokumenten.
Vi vill för att vara tydliga lyfta fram att specialiseringstjänstgöringen är målstyrd – detta innebär att det är kunskapsmålet som är det viktigaste och vägen dit kan se olika ut beroende på hur strukturen ser ut på den enskilda utbildningsplatsen.
SIM har försökt skapa ett praktiskt användbart dokument som kan användas i dels det dagliga lärandet men även som ett hjälpmedel vid planeringen av sin specialiseringstjänstgöring. Detta nya curriculum är även kopplat till ett pedagogiskt ramverk som beskrivs i inledningen av dokumentet. I bilagorna finner ni mer information om utvärdering av måluppfyllelse.
Curriculum Internmedicin
Bilaga 1 – Bedömningsverktyg
Bilaga 2 – Grundläggande EPA (Entrusted Professional Activity)
Bilaga 3 – Milstolpar
Curriculum och milstolpar – utskriftsvänlig version som häfte
Kompetensbeskrivning – Den gemensamma kunskapsbasen
SIM har tillsammans med specialitetsföreningar inom den internmedicinska familjen utarbetat denna kompetensbeskrivning som vägledning för de ST-läkare som ska specialisera sig inom ämnesområdet Medicin. Målen för ST-utbildningen ska i normalfallet uppnås på 5år varav 2 år ska utgöras av den gemensamma kunskapsbasen.
Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd (SOSFS 2015:8)om läkarnas specialiseringstjänstgöring började gälla 1 maj 2015. De flesta tidigare grenspecialiteter till internmedicin blev då egna basspecialiteter och geriatrik tillkommer inom det internmedicinska kunskapsområdet. För att detta ska fungera förutsätts det i förarbetena till föreskriften att en gemensam kunskapsbas definieras på grundval av att bl a klara av primärjoursuppdraget och att primärt handlägga vanliga tillstånd från angränsande specialiteter inom såväl sluten- som öppenvård inom det internmedicinska kunskapsområden.
Läs kompetensbeskrivningen som pdf genom att klicka på följande länk:
Kompetensbeskrivning Gemensamma kunskapsbasen Internmedicin
Inscannad version med underskrifter från samtliga delföreningar:
Gemensamma Kunskapsbasen Rev 200901
Europeisk kompetensbeskrivning – Internmedicin
SIM har översatt de europeiska utbildningskraven för specialistkompetens i internmedicin. Denna kan användas som komplement till svenska målbeskrivningar men är endast översatt och inte anpassad efter svenska förhållanden och Socialstyrelsens krav.
Målen för UEMS sektion internmedicin innefattar den progressiva harmoniseringen av innehållet och kvaliteten på specialistutbildningen i internmedicin inom medlemsstaterna i Europeiska unionen och de andra europeiska länderna. För detta ändamål har UEMS sektion för internmedicin och den europeiska federationen för internmedicin (EFIM) grundat European Board of Internal Medicine (EBIM) som har definierat utbildningskraven för att spegla de enskilda nationella internmedicinska samfundens och yrkesorganisationernas uppfattningar. De innefattar utbildningens innehåll, utvärderingen av kompetens och en översikt av den önskvärda kontexten för specialistutbildningen dvs. kraven på ST-läkare, handledare och utbildningsklinikerna. Ladda ner dokumentet nedan.
Europeiska utbildningskrav för specialistkompetens i Internmedicin
Äldre målbeskrivningar för Internmedicin: